μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

Κοινωνια

[κοινωνια][bsummary]

life style

[life style][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

ΚΥΠΡΟΣ

[Κύπρος][bsummary]

Τρωκτικά κάνουν βόλτες σε κατοικημένες περιοχέςΜεγάλο πρόβλημα αποτελεί η αυξημένη εμφάνιση τρωκτικών σε δήμους, σε κοινότητες και σε αγροτικές περιοχές με τους πολίτες να διαμαρτύρονται και να καταλογίζουν ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι καιρικές συνθήκες φέτος, με την πολυομβρία κατά τους χειμερινούς μήνες, ευνόησαν ιδιαιτέρως την εμφάνιση κουνουπιών, φιδιών και τρωκτικών. Όσον αφορά τα τρωκτικά, το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο σε περιοχές όπου η ξερή βλάστηση δεν καθαρίστηκε νωρίς ή/και σε περιοχές όπου ακόμα δεν έχουν καθαριστεί, και είναι κοντά σε σπίτια και υποστατικά. Επίσης, καταφύγιο των τρωκτικών είναι και όλα τα σημεία σε γειτονιές όπου στοιβάζονται -πέρα από σκουπίδια- ένα σωρό άχρηστα υλικά.
Την ευθύνη για την καταπολέμηση των τρωκτικών έχουν οι δήμοι και οι κοινότητες. Το Τμ. Γεωργίας παρέχει μόνο τα φάρμακα, ενώ οι Υγειονομικές Υπηρεσίες ασχολούνται μόνο με την καταπολέμηση των κουνουπιών.


Ο διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ξεκαθάρισε ότι η αρμοδιότητα για την καταπολέμηση των τρωκτικών ανήκει στο Τμ. Γεωργίας, το οποίο παρέχει στους δήμους τα ποντικοφάρμακα. «Η Υπηρεσία μας είναι υπεύθυνη για τα έντομα που μεταδίδουν ασθένειες, όπως είναι τα κουνούπια, και τα καταπολεμούμε από τη δεκαετία του ’40 και ’50 μέχρι σήμερα, αλλά επικράτησε λόγω της φύσης της εργασίας να θεωρείται ότι οι εργάτες μας μπορούν να επεμβαίνουν και σε θέματα καταπολέμησης τρωκτικών», είπε.


Επιπρόσθετα, ο λειτουργός των Υγειονομικών Υπηρεσιών Μάριος Βιολάρης είπε ότι το Τμ. Γεωργίας είναι η αρμόδια αρχή που έχει την ευθύνη να παράγει το ποντικοδόλωμα (σιταράκι) και να το διανέμει στους δήμους για να τοποθετείται όπου υπάρχει πρόβλημα. «Εμείς παίρνουμε κάποιες ποσότητες, όχι ιδιαίτερα μεγάλες, τις οποίες τοποθετούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές», σημείωσε.
Ο Μάκης Αντωνιάδης Α’ λειτουργός στο Τμ, Γεωργίας επεσήμανε ότι το τμήμα με την εφαρμογή του σχεδίου καταπολέμησης της ποντίκας παρέχει προστασία στις γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, πρόσθεσε, γίνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες οργανωμένες εκστρατείες καταπολέμησης της ποντίκας με συνολική ετήσια δαπάνη 154.000 ευρώ. Πέρα από το σχέδιο αυτό, σημείωσε, γίνεται μια προσπάθεια βιολογικής καταπολέμησης της ποντίκας με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού, σε περιοχές όπου υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης του τρωκτικού. Διευκρίνισε, επίσης, ότι στις αστικές περιοχές την ευθύνη καταπολέμησης της ποντίκας έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου το Τμ. Γεωργίας μετά από αίτημα, τούς προμηθεύει με ποντικοφάρμακο σε επιχορηγημένη τιμή. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι έχουν υπερβεί το συγκεκριμένο κονδύλι που είχαν στη διάθεσή τους με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: